Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         weblog december

         Abutilon in bloei

         31 december 2011 17:33


         De kortste dag was nog nèt niet voorbij, en...: de eerste knoppen van de Abutilon (ja, de geknakte :-)) kwamen uit. Inmiddels bloeien er zo'n 18 à 20 bloemen.

         Op zich is het niet héél bijzonder: in het zuiden van The UK schijnt hij het hele jaar te kunnen bloeien. Deze heeft de hele zomer gebloeid, tot ver in de herfst, toen werd het hem kennelijk te donker.

         Maar toen ik er ooit één wilde kopen bij het Bloemenstalletje van de voormalige Super-de-Boer, drukte de Bloemenman me op het hart dat hij alléén voor buiten geschikt was. En kocht ik hem dus niet. Tot ik er één zag bij de Gamma. De laatste. "Kuipplant" heette hij, zonder verdere aanwijzingen.

         Nu ik 'm zo zie bloeien, met de wetenschap dat hij buiten allang dood geweest was, denk ik: het is eigenlijk meer een kamerplant dan een buitenplant, in ons klimaat.

         Hij heeft één gebruiksaanwijzing, en dat is: héél veel water. Zelfs glazen bol die hem de hele dag van water voorziet is niet genoeg: wanneer de potgrond éven uitdroogt gaan de punten van de bladeren slap hangen. Elke 24 uur flink watergeven is dus een must, zeker in de winter boven de centrale verwarming.

         Wens ik tenslotte iedereen een heel mooi oudejaarsfeest, en oprecht, ik weet hoe schaars het is: véél geluk en gezondheid in 2012!

         [reacties]

         lijstjestijd

         30 december 2011 13:37


         De laatste dagen van het jaar staan meestal in het teken van de lijstjes. Van Belangrijkste Gebeurtenissen van het Jaar, Meestgebruikte Zoektermen tot Top-Tig-Allertijden. Zelf was ik van plan een lijstje te maken met termen die in 2011 mogen blijven, als:
         • Verengelste fantasie-woorden die op Z eindigen (kidz, mindz, oh horror: u kent ze wel.) En wieweet wel alléén bedacht omdat de domeinnaam met het gewone woord al bezet was.
         • platgetreden uitdrukkingen als ‘een andere tak van sport’ (getsie! En meestal ook nog voor dingen die niets met sport te maken hebben.)
         • Flauwigheden als thuisfront. (Is het thuis oorlog dan?)
         • Alles waar ‘2.0’ achter staat of de termen ‘social media’ in voorkomen.
         Mindfulness, een prachtig begrip, maar o wat een lelijk woord. Kunnen we een woord bedenken als Bewustzaam?
         Crea. Ik kan al 100 jaar niet wennen aan deze afko, hoe zwaar ze 'm ook inzetten op scholen en buurthuizen ;-/ Creatief is trouwens ook metaalmoe, net als innovatief en flexibel.
         Enz. enz. enz.

         Maar zo'n lijstje is ook wel een beetje flauw.
         Gelukkig bracht Mack me op een beter idee met zijn bedenkingen tegen de Top2000. Inderdaad, veel nummers die daarin staan zijn gewoon —niks. Nahja: Middle Of The Road en stukgedraaid. Alsof ik als bezitter van 4 Led Zeppelin-LP's ooit ‘Stairway to heaven’ in een playlist zou zetten, of de radio zou aanlaten bij het hoge gegil (ooooo ooooo ooooo aaaaaah aaaaaah) van Ian Gillan. Maargoed, smaken verschillen ;-]

         In mijn Top30 zou Deep Purple ook op 3 staan, maar dan met het nummer Hush. Op nummer 1 Bob Dylan met ‘Johnny's in the basement mixing up the medicine / I'm on the pavement thinkin' about the Government’, omdat ik van Dylan verreweg het meeste vinyl heb staan, en op nummer 2 een vroege song van Jonathan Richman die zich, gewaagd voor 1972, afzet tegen altijd stonede Johnny. De verdere volgorde is vrij willekeurig.

         Nu ben ik de laatste acht jaar meestal vrij allergisch voor muziek —OK, met Jaco Pastoriushij was de Jimi Hendrix van de basgitaar— of DJ Aphrodite mag je me altijd wakker maken. Net als met Alabama 3 (we hebben het geprobeerd te kopen maar het bleek na maanden: Onbestelbaar!) Maar even gemakkelijk kan ik in een accuut zwart gat vallen als ik mineurklanken hoor met een link met Petra's voortijdige dood. Vandaar dat ik graag geluid vermijd dat me in een zinloze dip kan storten.

         Desondanks zitten er uit die laatste categorie ook een paar bij (want Petra maakte ook tapejes waar ze de muzieksmaak die we deelden opzette, Prince, Jimi Hendrix, Janis Joplin, J.J. Cale, The Doors, en muziek die ik dankzij haar aanbeveling was gaan waarderen, zoals Alanis Morissette.)

         Natuurlijk stond er meer op de longlist. De violisten Stephane Grappelli, Joe Venuti en Jean Luc Ponty zijn afgevallen. Nahja, net als een heleboel andere muziekgrootheden, anders heb je al snel een top 100 ;-)
         Enfin. Mijn Top30 zou er alsvolgt uitzien:

         1. Bob Dylan - Subterranean Homesick Blues
         2. Jonathan Richman & the Modern Lovers: I'm Straight
         3. Deep Purple: Hush
         4. Question Mark & The Mysterians - 96 Tears
         5. Jimi Hendrix - Little Wing
         6. The Rolling Stones - Gimme Shelter
         7. Janis Joplin - To Love Somebody
         8. Prince - Another Lonely Christmas
         9. The Chemical Brothers - Block Rockin' Beats
         10. Jaco Pastorius - Live in California
         11. Guru - Take a look (at yourself)
         12. Aphrodite - Woman that rolls
         13. Alabama 3 - Ain't Going to Goa
         14. New Model Army - You Weren't There
         15. The Clash - Should I Stay Or Should I Go?
         16. The Kinks- All Day and All of the Night
         17. The Fuzztones (cover The Sonics) - Cinderella
         18. Klampf Attacke - Lass uns
         19. BAP - Nemm mich met
         20. Grauzone - Eisbär
         21. Iggy Pop - The Passenger
         22. The Sisters of Mercy - Alice
         23. The The - Uncertain Smile
         24. Jellybean Benitez - The Mexican
         25. Johnny Guitar Watson - A Real Mother For Ya
         26. Amy Winehouse - Back To Black
         27. Nina Simone - Buck
         28. Leonard Cohen - Sisters of Mercy
         29. Urban Dance Squad - Routine
         30. Pixies: Where Is My Mind

         Als YouTube Playlist kun je 'm ook afspelen (hier en daar gehinderd door reclame en copyright-meldingen ;-})

         [reacties]

         kerst(voorbereidings)kiekjes 2011

         25 december 2011 13:50


         Het waren weer drukke dagen, vooral vanwege de voorbereidingen voor het Schoolkerstdiner en de hand- en spandiensten voor het (oh zo geslaagde: wat was groep 7 goed!) Kerstpodium. Nu de foto's ook op de website van de school te bekijken zijn, kan ik ernaartoe linken. En mochten er nog ouders zijn die volgend jaar willen meewerken aan het Kerstfeest: welkom!

         De afbeeldingen hierboven zijn aanklikbaar voor inzoomen en bijschrift.

         Wens ik iedereen veel geluk en gezondheid voor het nieuwe jaar, en veel rust, ontspanning en feestelijke gezelligheid deze dagen!

         [reacties]

         Count Basie - u kent hem wel

         19 december 2011 01:06


         Van het weekend vierden we het jaarseinde alvast bij vrienden, met een feestelijk diner. De meeste gasten kenden elkaar niet, dus stelde iedereen zich voor, vertelde wat hij of zij deed, of waarvan hij of zij de gastvrouw en gastheer kende.

         Eén van de gasten was een sympathieke muzikant, de jazz-trombonist, componist en arrangeur T.S. Galloway. De andere gasten waren niet zo thuis in de muziekwereld, dus stelden vragen als waar speelde je dan, en met wie? Zegt Galloway: Oh, onder andere met Count Basie :-)
         Maar wie is Count Basie? bleek er vrijwel niemand (!) in het gezelschap (toch bijna allemaal getooid met luisterrijke titels en curricula ;-)) ooit gehoord te hebben van Count Basie. Ja, heus! Moi bleek de enige in het gezelschap die Count Basie kende als de man van de Big Bands.

         Toch kent iedereen die wel eens de eindtune van Brandpunt heeft gehoord het werk van Count Basie.... Luister maar... ;-)

         Overigens denk ik niet dat T.S. Galloway het een van de gasten kwalijk genomen heeft, het leek hem eerder te amuseren. En toevallig vertelt hij zelf in zijn enige interview op YouTube, hoe hij jarenlang geen idee had gehad dat de Buren in de straat waar hij opgroeide Lil en Louis Armstrong waren :-)

         [reacties]

         Sinterklaas 2011

         5 december 2011 23:16


         Hij was er weer, dit jaar, op school, èn thuis bij Marlous. Op school kreeg Rosalie een handje. En L. was verkleed als Kattenpiet :-)

         Meer foto's heb ik, maar daaruit laat ik de school kiezen wat ze online willen zetten. Privacy van de kinderen enzo, uiteraard.

         Naschrift 6 december: Van de school mogen alle Sinterklaas-foto's online!

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015