Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         Rogier Schravendeel naar Erbil en Noord-Syrie

         12 oktober 2019 16:41


         Vandaag vertrekt (oud-collega) Rogier Schravendeel naar Erbil en Noord-Syrië.

         In dit interview met de Amsterdamse zender Salto TV legt Rogier het doel van zijn reis uit: ‘Ik vertrek naar Erbil, met de bedoeling in Noord-Syrie de Nederlandse kinderen op te halen in de gevangenen-kampen. [..] Er dreigt daar een nieuwe oorlog, nu Turkije Noord-Syrië binnenvalt, [...] de kans bestaat zelfs dat ISIS weer aan de macht komt. [...] Als we ze nu niet gaan halen, wordt het toezien hoe die kinderen daar creperen.’ (8min.)

         Rogier houdt een blog-dagboek bij van deze reis.

         Ik hoop op goed nieuws. De situatie in Noord Syrië is verschrikkelijk, en ik vraag me af hoe ‘de wereld’ de aanstaande humanitaire crisis daar gaat ..eh... ja wat, goedpraten??

         Rogier Schravendeel is in elk geval een moedig mens, die niet toeziet bij het nieuws, maar zèlf iets onderneemt. Heel veel geluk en succes gewenst, Rogier!

         [reacties]

         Complete kalender 2020

         7 september 2019 16:31


         Dit jaar is hij extra vroeg klaar — de complete printbare kalender voor 2020. Ik was er al in juni aan begonnen ;-)
         Vandaag heb ik de laatste nieuwe plaatjes getekend — elk jaar komen er weer nieuwe bij: Leidens Ontzet een eigen plaatje, de "Dag van de Leraar", de Gentse Feesten, Pi-dag ;-) Als het goed is, staan de meeste feesten die Nederland en België viert er in.

         Voor de goede orde: licentie: CC-BY-NC-ND. Gebruiksaanwijzing: printen op A4, en met magneetjes op de ijskast hangen :-)

         Wie de complete PDF van 34,1 MB met alle twaalf maanden te groot vindt, kan de afzonderlijke maanden als losse PDF (± 2 à 5 MB per A4-vel) downloaden: januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december 2020.

         En wie geen PDF kan of wil printen, kan de afzonderlijke maanden als JPG (± 500 KB per A4-vel) downloaden: januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december 2020.

         Veel plezier met plannen, afstrepen of invullen :-)

         [reacties]

         Een van mijn Oma's tieners

         10 augustus 2019 15:31


         Op de dag dat ik werd geboren, had mijn Oma nog zes tieners in huis. Ik was het oudste kleinkind, kind van mijn Oma's oudste dochter, de jongste van mijn tiener-ooms was 10, en de oudste 19.

         Mijn herinneringen gaan zó ver terug, dat ik me wel eens eenzaam voel als mensen beweren dat het onmogelijk is: herinneringen hebben vanaf je tweede levensjaar.

         Voor mij zijn de oude filmbeelden in mijn hoofd werkelijkheid: ik kan me de kleine broertjes van mijn moeder nog herinneren als de tieners die ze destijds waren. Hele meneren al, in mijn ogen, dat zeker. Tafel-tennis speelden ze, in Oma's garage. En memory, aan Oma's eettafel, waar altijd zo'n perzisch tapijt op lag. Om al die jongens aan die lange tafel een plek te geven, stond er een vaste hoekbank langs de muur, met glad-rode bekleding. Handig, want daar paste ook een extra kind bij, vriendjes, of een van de kinderen van mijn Opa's broers, die in hetzelfde dorp woonden.

         Als ik zo over hen vertel, lijkt het of ze allemaal op elkaar leken. Alsof ze bijna inwisselbaar zouden zijn geweest. Absoluut niet. Mijn moeder heeft geen twee broertjes die op elkaar lijken, evenmin als mijn vader twee zussen heeft die op elkaar lijken. Nauwelijks van uiterlijk, en vrijwel niet in karakter, al hadden ze allemaal een zekere zonnige humor over zich. Maar misschien had dat ook te maken met de tijd en de leeftijd.

         Eén van de broertjes blonk uit in dat gevoel voor humor.
         «Kijk! Daar staat de wolkenfabriek!» riep hij als we langs een hoge schoorsteen reden.
         In zijn eerste 'lelijke eend', volgens zijn broertjes zó verroest dat de stoelen nog 'ns door de vloerplaat zouden zakken — iets wat ik als 3, 4-jarige een griezelige gedachte vond — reden we door de polder. Raampjes naar beneden geklapt, de wind door je haar en zicht over eindeloze, zonovergoten weilanden. Bij elke voorbijganger stak hij zijn hoofd uit het raampje: «Hé! Hallo! Jij daar!»
         «Wat?»
         «Je hebt een tas op je rug!»
         «Huh!?»
         «Ja, ik wou effe dat je het wist: een tas op je rug!»
         Mijn zusje en ik kwamen achterin de auto dan niet meer bij.

         Met mijn Opa hield hij vrolijke gesprekken over de cryptogrammen in de krant. Mysterieuze vraagstukken, waarbij ik nooit de oplossing kon bedenken.
         Eén ervan is me altijd bijgebleven, ik hoor het hem nog zeggen: «Vrucht met een oneffen kantje.... Rara wat zou dat zijn....? »
         «Braam!»
         Schaterlach.

         Later trok er een schaduw over hem. Ik heb nooit precies begrepen waarom, al vermoedde ik dat het te maken had met het ongeluk van mijn Oma. In de zomer van 1974 ontplofte de boot van mijn Opa. Mijn Oma was de enige die tijdens het tanken aan boord was gebleven. Mijn Ooms en Opa stonden op de kant en wisten haar uit de vlammenzee te trekken, maar de derdegraads brandwonden had ze toen al opgelopen.

         Net zoals hij vereeuwigd is in de foto bij het wrak, uit krantenartikel van die dag — de jongen met die krullen, de derde van links, naast mijn Opa, die ik herken in de middelste persoon in de foto — bleef er na het ongeluk een schaduw over hem hangen.

         Natuurlijk, hij was nog altijd ad rem, geestig, scherp met z'n cryptogrammen, ondernemend, vakanties, reizen, werk. In zijn voorkomen nog altijd een soort kruising tussen Rutger Hauer en André van Duin. Maar er was iets veranderd. Ergens brandde een lampje minder, en dat lampje ging, wat hij ook aan goeds, vrolijks en optimistisch ondernam in zijn leven, niet meer aan.

         Een ander viel het misschien niet op. Maar mij, met mijn vier-dimensionale beeld, waardoor mijn ooms in mijn hoofd óók die tieners van mijn Oma bleven, viel het op. Alsof hij nog maar met één helft van zijn gezicht lachte — terwijl ik hoopte dat hij ooit weer voluit zou lachen.

         Zeventien dagen geleden is de Oom die mijn zusje Petra haar lievelingsoom noemde, opgenomen in een hospice. Met een ongeneeslijke ziekte, die op zich operabel was, ware het niet dat hij een hartkwaal bleek te hebben, die de noodzakelijke operatie onmogelijk maakte.

         Bij elk telefoontje denk ik......

         [reacties]

         Ergens in een uithoek van het web

         10 augustus 2019 15:30


         [ Naschrift bij het volgende stukje: ik schreef het stukje dat ik zo zal posten al een week geleden. "Tien dagen" is inmiddels "zeventien dagen." Onder familieleden woedt vaak een strijd over privacy, de ene helft zet “alles” op Facebook en de andere helft gruwt daarvan. Maar lieve Mensen, hierin staan géén namen, en dit is geen Facebook. Dit is een uithoekje van het web, zoals dat Gallische dorpje, waarover ik vroeger las in de stripboeken van ...de tieners van mijn Oma ;-} Een uithoek, zònder Marketeers, Analytics, Trackers of Tracers, met een select groepje lezers, en slechts één bedoeling: delen wat en wie in mijn gedachten is. ]

         [reacties]

         Boom en Bijlsma

         10 juli 2019 19:41


         1200px_boomsnoeien_10jul19.jpg

         Onder het mom van 'plaatjes spreken luider dan woorden' even een groot kiekje van het fantastische werk dat Dave Bijlsma en zijn team hier vandaag hebben geleverd :-)
         De Italiaanse Populier had —ondanks zijn van nature smalle vorm— al schade gemaakt aan het dak van de buren, dus er MOEST echt gesnoeid worden. De 3e poging (eerdere pogingen strandden in het weer en geparkeerde auto's van buiten de wijk) is geslaagd.
         Bijlsma krijgt vast vaak te horen nomen est omen — al werkt hij met een zaag, en zeker niet met een (botte) bijl ;-) Anyway, Thnx Dave, Herman en Bas, geweldig werk!

         [reacties]

         Extra kalenders 2019 (3)

         2 juni 2019 15:37


         [ Naschrift bij maart 2019: ]
         Extra kalenders online: juli (PDF), augustus (PDF) en september (PDF).
         Ook als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) zijn deze 3 maanden te downloaden: juli als Jpeg, augustus als Jpeg en september als Jpeg.

         De printbare kalenders voor oktober-december zijn qua dagen klaar, alleen zitten nog niet alle (jaarlijks verschuivende) feestdagen en evenementen er in... ;-)

         [ 6 september 2019: ] Hier zijn ze: Oktober: oktober als Jpeg en oktober als Pdf | November: november als Jpeg en november als Pdf | December: december als Jpeg en december als Pdf

         En alvast fijne feestdagen gewenst!

         [reacties]

         Hilarische Scam Baiting filmpjes van Kitboga

         4 april 2019 15:25


         Laatst zocht ik naar de achtergrond van een virus, dat mijn vader op zijn computer had ontdekt. Gelukkig was mijn vader niet in zo'n telefoonnummer-popup-scam getrapt.

         Daarin krijgen mensen een virus-venster te zien, dat mensen vraagt om een telefoonnummer ‘van Microsoft’ te bellen. Achter zo'n telefoonnummer zitten vervolgens oplichters, die hun slachtoffers met uiteenlopende babbel- of hacktruuks —altijd in gebrekkig Engels— geld afhandig maken.

         De vrolijke kant van deze zaak is de dolkomische tegenbeweging: Scam baiting. YouTubers die deze nummers moedwillig bellen, eindeloos aan de praat houden, en daar onbetaalbaar grappige filmpjes van maken. Waarmee ze dan meteen mensen waarschuwen tegen deze vorm van oplichterij en laten zien hoe wreed deze oplichters schreeuwen tegen in tranen uitbarstende ouderen.

         De meestgetalenteerde Scam Baiter is waarschijnlijk Kitboga, met zijn Grandma Edna en meer 'Mai Kroosoft' in gesprek met 'Grandma Edna' Hilarisch! Beter gezegd: verslavend grappig, razendknap zoals Kitboga van accent kan wisselen en allerlei verschillende karakters kan spelen ;-)

         De aanleiding blijft triest, het besef dat er dagelijks mensen zijn die hierdoor flinke bedragen kwijtraken. Maar deze manier van waarschuwen en oplichter-ondermijnen: topvermaak!

         [reacties]

         Printbare kalender 2019 (2)

         21 maart 2019 16:02


         Sorry lieve Lezers/Kalendergebruikers — met name Juf Manon en haar klas 1/2C — het stond bovenaan mijn To-Do-lijstje ;-) En dan ‘raken’ er telkens weer urgente dingen onder... ;-) Hier zijn in elk geval de komende drie maanden: april (PDF), mei (PDF) en juni (PDF) met weer zoveel feestdagen als erin pasten.
         Ook als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) zijn deze 3 maanden te downloaden: april als Jpeg, mei als Jpeg en juni als Jpeg.

         [Naschrift 2 juni:]
         Ook downloadbaar / printbaar zijn: juli (PDF), augustus (PDF) en september (PDF).
         Ook als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) zijn deze 3 maanden te downloaden: juli als Jpeg, augustus als Jpeg en september als Jpeg.

         Oktober: oktober als Jpeg en oktober als Pdf | November: november als Jpeg en november als Pdf | December: december als Jpeg en december als Pdf

         En alvast fijne feestdagen gewenst!

         [reacties]

         Wachten op nieuwe getuigen: Leaving Neverland

         15 maart 2019 14:36


         Michael Jackson Michael Jackson
         Wat een aanbidding... ’ dacht ik afgelopen zomer, op de terugweg van de vakantie.

         Had mijn zusje nou maar langgenoeg geleefd, om deze fenomenale uitzending mee te maken...’
         Meer nog dan bij de #MeToo-beweging bekroop me die gedachte bij het zien van de documentaire Leaving Neverland.

         In zorgvuldige minuten, vier uur lang, maakt de docu duidelijk hoe kinderharten gewonnen worden: geraffineerd, stapje voor stapje, hoe ouders op afstand gezet worden — en hoe het verraad in zo'n ‘bijzondere vriendschap’ levens van slachtoffers verwoest.

         Ironisch genoeg, vraag ik me tegelijkertijd af of Petra de aantijgingen geloofd zou hebben, en belangrijker: of ze de docu van Dan Reed überhaupt zou hebben willen bekijken. Als fan van Jackson's muziek, was ze destijds stellig overtuigd dat de ouders van Jordy Chandler op geld uit geweest waren.

         Zelf was ik minder overtuigd van Jackson's onschuld, al helemaal niet meer na "the 2005 Allegations", die Petra niet meer meemaakte. Zelfs de blogs die probeerden Jackson ‘vrij te pleiten aan de hand van feiten’ wierpen daarmee eerder licht op perverse kanten van Jackson's gedrag.

         Op Twitter klinken de argumenten vooral als: LEUGENS want MJ betekende ZOVEEL voor muziek/de mensheid/mij persoonlijk. Gelukkig hoef ik die niet meer te ontrafelen, Meredith Greer legt uit: Michael Jackson kan tegelijkertijd pedofiel en popgenie zijn.

         Ik ben benieuwd naar het vervolg. Durven andere slachtoffers nog naar buiten te treden na de haatstortvloed die Robson en Safechuck over zich heen krijgen? Zal de tabloid-pers Jordy Chandler en Gavin Arvizo opsporen? Of weet Dan Reed hen te bereiken voor een even respectvol interview als Leaving Neverland? Wat betekent dit voor de kinderen van (ik plaats hier in gedachten een vraagteken) Jackson? Klaagt de familie Jackson HBO aan wegens smaad? Zo ja, wat oordeelt de rechter?

         Het proces tegen dr. Conrad Murray, de cardioloog die Jackson in 2009 per ongeluk ombracht, was al buitensporig bizar. Wie zich ooit verveelt, kan alle 23 proces-dagen op YouTube bekijken ;) Ik kan me best voorstellen dat de fans zeggen: laat de man in vrede rusten. Aan de andere kant........ Wat heeft de peilloze populariteit van Jackson een ruimte geboden aan kinderleed waarvan we de omvang nog lang niet kennen.

         Voor wie er klaar mee wil zijn, komiek Kyle Dunnigan spoorde Jackson op en plaatste diens reactie op YouTube: Michael Jackson responds to Leaving Neverland HILARISCH! ;)

         En wie alles gemist heeft, hier een samenvatting: Opvallendste elementen uit nieuwe docu over Michael Jackson | RollingStone: ‘Leaving Neverland’ Will Leave You Shellshocked | Oprah Winfrey After Neverland (interview met Reed, Robson en Safechuck) | The Independent: MJ abuse claims: Timeline of allegations | Louis Vuitton en Starbucks distantiëren zich van Jackson | 'Kindermisbruik is qua omvang en impact een epidemie' | Hulpinstanties ontvangen honderden misbruikmeldingen na Jackson-docu

         [reacties]

         De ontstaansgeschiedenis van internet is te actueel om XS4ALL te liquideren

         26 januari 2019 14:56


         kaartje

         Dat het internet vandaag in de greep is van techreuzen met groot geld, van manipulatie middels analyse van je internetgebruik, van desinformatie, van wereldwijd groeiende overheidscensuur, van terreurtrollen en you name it, het is allemaal oud nieuws. Gesneden koek. Wie twijfelt, kan Jan Kuitenbrouwer, Het einde van de cyberdemocratie nalezen.

         Dat ik me over het Nederlandse internet weinig zorgen maakte, was te danken aan XS4ALL, de provider die vanaf de oprichting is blijven waken over privacy, veiligheid en vrije internettoegang. KPN wilde dit ‘Kennisbolwerk’, zoals een collega van KPN-Planet XS4ALL typeerde, graag incorporeren. Zo werd XS4ALL in 1998 het dochterbedrijf van KPN, dat eerste klas internet leverde. Veilige techniek, malware-filters, ach, ik kan een hele lijst opnoemen, maar u kunt 'm ook elders nalezen. XS4ALL, de waakhond van het Nederlandse internet, staat niet als stuurman op de wal, maar midden op het speelveld. Een betere plek kan een internet-waakhond-met-voorhoede-technologie niet hebben.

         Toch breekt nu het moment aan dat het Grote Geld een einde maakt aan XS4ALL. De fris-aangetreden CEO van KPN, Maximo Ibarra, moet miljarden ‘vrijspelen’ om te investeren.

         En hoe doe je dat, miljarden vrijspelen? Simpel: gewoon liquideren, die internet-waakhond. Hebben we in Colombia en Italië ook niet. En die ± kwart miljoen klanten van XS4ALL mogen best veel blijven betalen, maar dan voor ordinaire service onder de vlag met het KPN-blob-logo.

         Ik ben overtuigd dat wij hier thuis niet hetzelfde internet zullen hebben zodra XS4ALL is ontmanteld. Dat kan niet. Ibarra ‘speelt zijn miljarden niet vrij’ als er niet iets verdwijnt uit het pakket internet pro, glasvezel, vast IP, IPv6, stabiele webserver thuis, dnssec, shell-account, data-only-kaart, supergoede spam-filter, malware-filter, TV op telefoon, overal thuis wifi, uitstekende helpdesk. Zo simpel is het.

         Natuurlijk, je kunt denken: ‘Prima, gun Ibarra zijn miljarden. Voor mij volstaat KPN-service.’ Zo zullen vast veel klanten van XS4ALL de techniek wel gebruiken, zonder de naam ervan te kennen, zoals veilige DNS-filtering, IPv6 of wifi-versterking. Je merkt het pas als het er niet meer is, zoals op vakantie in Wallonië ;-}

         Helaas wint het grote geld vaak :-/

         Maar wieweet, helpt het om de petitie te ondertekenen. Als u zelf geen klant bent, teken dan voor de waakhond van de cyberdemocratie.

         [reacties]

         Printbare kalender 2019

         1 januari 2019 23:57


         Afgelopen weken lukte het me niet om de kalenders te maken die ik elk jaar teken. Maar de dagen tikken verder — en ik overwoog al om er een te kopen. Of op z'n minst een lege kalender te maken, met alleen cijfers op witte vlakjes, zodat ik onze afspraken weer in de keuken overzichtelijk bij elkaar had.

         Een aardige mail van een lezer-kalender-gebruiker trok me over de streep om toch alvast de eerste drie maanden van het jaar af te maken :-) Hier zijn dus januari als PDF, februari als PDF en maart als PDF. Ook als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) zijn deze 3 maanden te downloaden: januari als Jpeg, februari als Jpeg en maart als Jpeg.

         [ update ] Het tweede kwartaal is er ook: april (PDF), mei (PDF) en juni (PDF) met weer zoveel feestdagen als erin pasten.
         Ook deze zijn als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) te downloaden: april als Jpeg, mei als Jpeg en juni als Jpeg.

         Het derde kwartaal: juli (PDF), augustus (PDF) en september (PDF).
         Ook als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) zijn deze 3 maanden te downloaden: juli als Jpeg, augustus als Jpeg en september als Jpeg.

         Het vierde kwartaal: Oktober: oktober als Jpeg en oktober als Pdf | November: november als Jpeg en november als Pdf | December: december als Jpeg en december als Pdf

         En alvast fijne feestdagen gewenst!

         [reacties]

         Wensen

         25 december 2018 22:03


         Kerst met rouwrand in afwachting van uitvaart. Licht en duisternis.

         Omdat we dit jaar geen kaarten verstuurd hebben (al lagen ze met postzegelvellen klaar) onze Goede Wensen alleen per weblog.

         Misschien heeft Flits-de-kat alle goede wensen wel het hardste nodig, hij kwam binnen met een akelige wond :-/ Omdat de dierenartspraktijk dicht is, hebben we het schoongemaakt met Betadine. Maar het voelt dik en lijkt te etteren :-/

         Enfin, iedereen Alle Goeds gewenst!

         [reacties]

         Jenneke * 30 december 1970 - † 20 december 2018

         24 december 2018 01:05


         Wie zelf redelijk grip op zijn leven heeft, kan zich soms moeilijk verplaatsen in mensen die daartoe minder in staat zijn. We zijn geneigd om onze eigen capaciteiten ook anderen toe te dichten. En ons dan af te vragen "Waarom doe je niet........?"

         Jenneke werd in de zomer van 1971 deel van ons gezin. Een beeldschoon baby-zusje — en tegelijk een kindje dat, ik kende het woord nog niet, een ontwikkelingsachterstand had. Ze kon niet zitten, niet kruipen, niets vasthouden, niet reageren, niet lachen. "Ze is veel te vroeg geboren," verklaarde Mama dan, "en ze heeft elke dag andere zusters gezien."

         De ochtend waarop ze zichzelf voor het eerst had opgetrokken aan de rand van het ledikantje, en er twee blije oogjes boven de rand uitkeken, staat nog steeds op mijn netvlies — alsof we er een foto van gemaakt hebben. (En misschien bestaat die foto zelfs wel, al was het de tijd waarin filmrolletjes niet altijd paraat waren.)

         Na deze mijlpaal volgden nieuwe mijlpalen. Jenneke haalde diploma's, leerde verschillende talen spreken en schrijven, kende meer moppen en André-van-Duin-imitaties dan menig comediant. Ze trouwde met een allerliefste, geduldige man, Lex, en wijdde zich aan haar vogels en konijnen alsof het kinderen waren. Ze kon blij zijn met kleine dingen en — of ze nou 10 of 44 was — bulderend schaterlachen om de Deense Zeep-gebruiksaanwijzing die ik haar als kind op de WC vaak voorlas.

         Toch kwam er altijd weer de vraag "Waarom doe je niet........?" Waarom praat je zo hard? Waarom zit je niet stil? Waarom gedraag je je niet zoals een ander? Nu niet meer van bezorgde passanten die haar voor het eerst ontmoetten, maar van instanties, mentoren, dokters. "Waarom leef je niet iets gezonder...? Roken bijvoorbeeld, zo ongezond mevrouw."

         Toch was haar slechte gezondheid haar niet aan te rekenen. Als ze haar medicijnlijst opnoemde — van prednison, diabetes- tot epilepsiemedicijnen — dan besefte ik dat geen enkele arts deze middelen zo langdurig in combinatie zou voorschrijven, als Jenneke's kwalen niet erger waren dan de middelen.

         En haar lijst met kwalen werd alleen maar groter. Net als de medicijnen die ze met zich meedroeg, meereed, in haar rolstoel, die zich later opstapelden naast de zuurstofflessen en het ziekenhuisbed, waar ze zèlf niet meer uitkon.

         Ze heeft het geprobeerd. Ze stopte met roken, volgde diëten en revalidatie in een revalidatie-centrum, maar voor elke kwaal die ze bestreed, kwam er weer een andere terug. Elk medicijn bracht weer nieuwe bijwerkingen. COPD, botontkalking, ingestorte wervels, huidproblemen, oedeem. Kwalen die om extra medicijnen vroegen, met weer nieuwe bijwerkingen. Bijwerkingen als beven, waardoor ze aan de telefoon steeds slechter verstaanbaar werd.

         Lex en Mama bleven dag en nacht paraat, net als de mensen van de Thuiszorg, een aardige Buur, mensen die even langskwamen voor een praatje. Maar alle zorg, zuurstofflessen en zwachtels ten spijt, niets kon de dood buiten de deur houden, zelfs de humor en levenslust van Jenneke niet.

         Zo kwam er op 20 december, tien dagen voor haar 48ste verjaardag, iets ouder dan haar biologische moeder, een einde aan Jenneke's leven. De thuiszorg, die met een code haar huis kon binnenkomen als Lex aan het werk was, dacht dat ze sliep en niet wakker werd.

         Wij blijven achter met het besef dat de vraag "Waarom doe je niet........?" meer over onszelf zegt, dan over die ander. Want die ander, die roeit met de riemen die ze heeft. Tegen de klippen op, misschien wel, met die veel te kleine, bescheiden roeiriemen.

         Maar andere riemen had ze niet, onze Jenneke. En wij, in ons rustige vaarwater, ons past bescheidenheid en respect — niet alleen voor Lex en voor Mama en voor de mensen van de thuiszorg en de Buurman, maar vooral voor het laverende ledikantje met die twee blije oogjes, die maar nèt boven de rand konden uitkijken.

         Ach lieve Jenneke, je hebt van je eerste tot je laatste moment zó je best gedaan, en ik had je zoveel meer gezondheid en tijd gegund.

         P.S.: Foto's afkomstig uit familiealbum

         [reacties]

         Van zonnebloem tot hennepvezelplant

         27 oktober 2018 18:46


         Afgelopen voorjaar had ik een pond Zonnebloempitten gezaaid. Afkomstig van de Action, waar ze de potten als "vogelvoer" verkochten. Er zaten ook wat "andere zaden" tussen, waar ik niet zoveel aandacht aan had geschonken... ;-)

         Alle zaden kwamen op. De slakken vraten al snel alle zonnebloemen op, daar kon geen escar-go tegenop ;-}

         Er overleefde wel iets, van het "vogelvoer van de Action."
         Dat blijkt een bijzonder multifunctioneel plantje ;-) Een plantje met een duurzame toekomst.

         Of ik dit experiment in de tuin herhaal — ik denk van niet: de volgende zak zaden voer ik aan de vogels in plaats van de slakken. Maar voor de landbouw lijkt dit me een dankbare, sterke plant :-)

         [reacties]

         Er hangt en discussie in de lucht, eh, aan het fietsenrek

         25 oktober 2018 18:35


         Van de week zag ik 'm ineens opdoemen, De Discussie... ;-} In de vorm van een wit kraagje, aan een fietsenrek...

         Enfin, die discussie laat ik dit jaar graag over aan wikipedia. Daar kunnen ze er dan fijn bewerkingsoorlogen over voeren.

         Nee, dan de discussie over de fietsenrekken zelf. Hilversum heeft een primeur in Nederland: het "fietser-werende centrum."

         Dit beleid samengevat: Fietsen die in het centrum van Hilversum buiten het rek staan, verplaatst de gemeente naar een fietsdepot. Dat depot gaat 's middags pas open, het kost 15 euro om je fiets terug te krijgen.

         Ondertussen zijn de fietsenrekken in het centrum altijd vol. Alleen op de plek waar ik het witte kraagje fotografeerde is ruimte in het rek, maar dat is 600 meter van het winkelcentrum, aan een onguur paadje dat volgend jaar wordt opgeheven.

         Dit probleem was te voorzien, en de oplossing lag binnen handbereik. Vorig jaar is het Hilvertshof verbouwd en is daarbij veel winkelruimte opgeheven. Op dat moment was het een kleine moeite geweest om er een fietsenstalling te maken. Mogelijkheid 2: aan de Herenstraat zijn gebouwen tegen de vlakte gegaan, waaronder een hele biosocoop. Ruimte, kelderruimte genoeg voor een fietsenstalling. Mogelijkheid 3: Dat fietsendepot aan de Kerkbrink, waarom strafdepot en geen stalling?

         Maar nee, lieve mensen, komt u vooral met uw auto. Parkeerruimte zat. Dat meer ruimte voor de fiets was alleen voor de verkiezingen. Ondertussen lopen we flink binnen met de parkeergarages en de fietserboetes. En —oh wat heerlijk— de laatste klanten van het Hilvertshof jagen we naar de webwinkels, zodat er vervolgens weer méér bestelbusjes rondrijden. Gezellig!

         Het verbaast me niet. Kiezers voor het lapje houden —campagne voeren tegen de Gooistadplannen en er direct na de verkiezingen als grootste partij mee akkoord gaan— is niks nieuws in de Hilversumse Gemeentepolitiek :-/ Gelukkig weten we nu waar het lapje hangt: aan een fietsenrek bij het station ;-)

         [reacties]

         Alles voor de olie

         20 oktober 2018 23:27


         De VS en EU handhaven santies tegen allerlei landen. Dat ‘we’ daarin met twee maten meten, is algemeen bekend. Het ene regime dat haar bevolking uithongert, uitmoordt of stemrecht ontneemt, kan zich verheugen in sancties, terwijl regimes waarmee ‘we’ zaken doen, zich straffeloos hetzelfde & erger kunnen permitteren.

         Ik zou dolgraag roepen:

         Laten we daar IN GODSNAAM MEE OPHOUDEN.

         Maar nee, de eerste contouren van de schaamlap worden alweer zichtbaar. Het Saoedische koninkrijk belooft de inlichtendienst te hervormen. En MbS had niets met de moord op Khashoggi te maken. Het was gewoon een uit de hand gelopen ruzie. En achttien man zijn aangehouden.

         U weet wat er volgt: we zijn nog maar een paar ‘verklaringen’ verwijderd van business as usual.

         Ik ervaar het al langer dan vandaag: dit is mijn wereld niet meer. We hebben middelen genoeg om geweldloos op te treden. Maar onder het mom van ‘de economie’ zijn ‘we’ te beroerd om strafmaatregelen te nemen.

         En dat blijven ‘we’.
         We kunnen ons schor roepen, onze regeringen blijven op deze gedoogkoers doorvaren. Zelfs het ‘conflict’ (oh eufemisme) in Jemen is niet genoeg om van de koers af te wijken. (Want ‘als wij geen zaken met ze doen, dan doet China het wel.’ Ja, dat is een hoofdstuk apart. Dat we zaken doen met China.)

         In plaats van zwichten voor dreigementen zou de EU zèlf kunnen kiezen de handel te bevriezen, te zoeken naar gematigder handelspartners en alternatieven voor olie. Zulke maatregelen komen op termijn het milieu ook ten goede.

         Maar nee lieve mensen, natúúrlijk komen die sancties er niet. Er zal wat met vingertjes gezwaaid worden, maar ‘we’ zullen er geen vat olie minder voor doorvoeren en geen krat wapens om laten staan.

         Waarom schrijf ik het überhaupt nog op...? :-/
         Misschien in de hoop van anderen te horen ...dat ook zij zich groen en geel ergeren...

         Of voor denkbeeldige achterkleinkinderen — die wieweet ooit deze tekst via digitale archeologie opdiepen — zodat ze weten dat Oma geen aanhanger was van mensen die maar zaken bleven doen met misdadige landen, sterker nog: dat Oma niet eens een rijbewijs en zo'n benzine-automobiel had.... ;-)

         [reacties]

         Rosalie's Vlaamse Gaai

         2 juni 2018 16:36


         Rosalie vroeg voor haar verjaardag een camera. Ze had haar spreeuwenfoto's voor de kinderfotowedstrijd vorig jaar gemaakt met een geleende camera, omdat de spreeuwen op haar telefoontje vlekken in de verte bleven.
         En op je 13e verjaardag ben je groot genoeg voor een goede camera :-)

         En staat onze Pinda-peller er niet prachtig op? Ik vermoed dat het nog een jeugdige vogel is, als ik naar de wat donzige veertjes kijk. Hopelijk leert hij even snel als hij de pinda's en de slakken ontdekte, dat er ook katten in onze tuin lopen. Een volwassen Vlaamse Gaai kan de katten wel aan, maar een kuiken niet, is helaas mijn ervaring ;-/

         Rosalie's Vlaamse Gaai is hier te bewonderen (8 foto's)

         [reacties]

         Klein, groots, met daverend applaus: het boek van regisseur Guus van Waveren (85)

         10 mei 2018 00:01


         Je schrijft daar.... "Gelukkig ben ik geen Bekende Nederlander geworden...." Dat moet je uitleggen aan de lezer Guus, want ie-de-reen wil tegenwoordig Bekende Nederlander worden.’
         ‘Ja, ze zijn gek, het lééd dat erachter schuilt...’
         ‘Dus dan moet je die nadelen uitleggen... Desnoods in één zin.’

         Zo spraken Buurman Guus en ik afgelopen 3 jaar over het boek 'Weerzien' waaraan hij werkte.

         Er kwam veel tussendoor. Een nieuwe hartklep, de dood van Guus' vrouw, de dood van onze andere Buur, een ernstige nierkwaal en verschillende operaties.

         ‘Moet ik er niet mee stoppen..?’
         ‘Natuurlijk niet, Guus! Het was eigenlijk vorig jaar al klaar...’
         ‘Maar ik heb nog stapels foto's...’

         Vanavond, op de 85ste verjaardag van Guus, was er dan de langverwachte boekpresentatie. Guus toonde fragmenten uit zijn TV-films en documentaires, las voor uit het boek. Vrienden, collega's en familie uit het hele land vormden het publiek.
         Een fantastische avond.

         Inmiddels —10u 's ochtends, 10 mei, — is het boek niet meer te verkrijgen. Helaas ook niet (meer) via de Webshop van de Uitgeverij. Guus kan gezien zijn dagelijkse nierdialyse niet ‘door het land gaan reizen met het boek’ en had voor een kleine oplage gekozen. Gelukkig is het boek nu Bestelbaar! Helaas sorry.... —21 mei 2018— OOK in de Webshop ontbreekt de koop-button weer... Ik zal er achteraan gaan, of er een nadruk komt...

         Omslag-informatie:

         Guus van Waveren (Amsterdam, 9 mei 1933) is naast televisieregisseur en scenarioschrijver ook kind uit de Dapperstraat. Geboren in het ‘fluwelen endje’, het blok zonder marktkramen naast de brandweerkazerne, beleefde Guus de armoede tijdens de vooroorlogse crisisjaren, de oorlog en de vroege jaren vijftig met de opkomst van de Jazz. Na zijn dienstijd als telegrafist bij de Marine, werd hij toegelaten tot het avondonderwijs aan de Kunstnijverheidsschool, de huidige Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en vond hij werk als reclametekenaar.

         In juni 1962 kwam Van Waveren als cameraman in dienst bij de NTS. Even keerde hij terug naar de reclame, om de eerste reclametelevisie te maken. Van Waveren merkte al gauw dat de reclamewereld hem niet meer lag. Als regisseur keerde hij terug naar de NTS en maakte tot zijn pensioen in 1994 — en nog jaren daarna — honderden producties voor de NOS.

         Weerzien
         De vierjarige Guus neemt de lezer mee naar de jaren dertig in de Dapperbuurt. De kleuter ziet een beertje sneuvelen in de kachel en de lezer ervaart de pijn van een scheiding. De armoede van de crisisjaren, de oorlog, de joodse families met hun koffers, op weg naar het Muiderpoortstation. De naoorlogse jazz, wederopbouw en de opkomst van media als televisie.

         Klein geschreven, zonder overbodige franje. Korte verhalen die je niet kunt lezen zonder de link te zien met hedendaagse crises, veranderende media, hang naar populisme, ijdelheid, menselijke zwakheden en onvermoede kracht. Van Waveren houdt ons een spiegel voor, vol kleine, komische, tijdloze en tijdsgebonden beelden.

         [reacties]

         Zooooo 2017

         31 december 2017 13:04


         Het liefst laat ik de hyperbolen van Trump achter in het jaar 2017, maar ik vrees dat we komend jaar niet ontkomen aan onheilsspellend loze varianten op Amazing! Fantastic! Tremendous! Great! ;-} Al onze eigen clichés vallen erbij in het niet:

         • Interessantdoenerij met Fransige klemtonen ;-} Afgelopen jaar klonk in de veel TV-programma's het woord dementíe in plaats van demèntie. Leest u even mee hoe dat klinkt: De militTIE van de PoliTIE neemt haar positTIE met urgenTIE in. De jaarlijkse tradiTIE van turbulenTIE ingegeven door mensen met slechte intenTIE en weinig intelligenTIE heeft de potenTIE van vuurwerk-sensaTIE te ontsporen naar brand en consternaTIE met als consequenTIE verlies van ledematen en visuele percepTIE.
          Tja. Misschien lijken sommige zaken minder erg als je ze Frans en exotisch uitspreekt? ;-} ;-/

         • "Andere tak van sport" (Aaaargh... die kon eigenlijk al niet meer in 2016.)

         • "Hoe leuk is dat!"

         • "Ik ben er zó klaar mee."

         • "Dat gaat hem niet worden."

         • "Hoe dan!"

         • "Echt hè."

         • "Ik ga stuk."

         • "Kapot leuk."

         • "Dat is wel even een dingetje."

          Dingetje? Frank Paardekoper van de parodieliedjes? Kaplaarzen!
         Iedereen een fijne jaarwisseling en een mooi 2018 gewenst met weinig “dingetjes” en zonder ‘hem's’ die het niet ‘gaan’ worden of interessanterige Franse klemtonen — een eventuele ‘abdicaTIE’ van Trump uitgezonderd, uiteraard ;-)

         [reacties]

         Complete kalender 2018

         22 november 2017 15:30


         Hèhè... hij is weer klaar! :-) Vandaag heb ik de laatste feesten van 2018 op hun plek gezet. Soms was het wat passen en meten, soms weglaten, omdat er meerdere feesten op 1 dag vielen. Als het goed is, staan de meeste feesten die in Nederland en België gevierd worden er in.

         U kunt 'm weer downloaden, de complete printbare kalender voor 2018 (PDF, 34,6 MB). Voor de goede orde: licentie: CC-BY-NC-ND. Gebruiksaanwijzing: printen op A4, en met magneetjes op de ijskast hangen :-)

         Wie de PDF van 34,6 MB te groot vindt, kan de afzonderlijke maanden als kleinere JPG (± 450 KB per A4-vel) downloaden: januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december | In de preview lijkt de complete PDF een wat fellere kleur te hebben dan de JPEGs en de originele Illustrator-files. Geen nood, bij het uitprinten verschijnen hier de juiste kleuren.

         De tijd vliegt ;-} Heel 2018 is hier alweer uit de printer gerold :-)

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015