Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         weblog april

         bakfiets 2.0

         18 april 2014 23:59


         Het was een bakfiets van één van de eerste generaties. Later zou hij als laatste uit de consumententest komen ;-/ En inderdaad: er brak ooit een frame-lasnaad, de voorwiel-stuur-as is ooit vervangen, hij verloor zijn vering-veer. Heel stabiel is hij ook nooit geweest. Hard door de bocht, over verkeersdrempels of sterk afwaterende wegen is een afrader: voor je het weet rijdt 'ie op 2 wielen of, erger, kantel je ;-} Maargoed: daar leer je mee omgaan en bocht-capriolen moet je op een bakfiets uit de vorige eeuw ook niet proberen ;-)

         Al met al hebben we de afgelopen 7 jaar veel plezier gehad van deze vervoersfiets. Hij overleefde molest en trotseerde dag in dag uit, het Hollandse klimaat.

         Al die regenbuien (en ongelakte schroefgaten) hadden het hout zó aangetast, dat de bak losliet van het frame. Zelfs ductape hielp niet meer ;-)

         Ik kon twee dingen doen: hem naar Crailo brengen, of hem opknappen. De vuilstort viel af: het gevolg daarvan zou zijn dat ik een nieuwe bakfiets moest kopen, en dan rijd je al snel rond met zo'n koloniaal woord. Goeie fietsen, maar ik moet altijd aan J.P. Balkenende denken als ik ze zie rijden ;-)

         Wat zou BP met zo'n uitdaging doen? Zou mijn vader zich laten afschrikken door verrot hout en wat roest? Nee toch? Opknappen dus. Naar Crailo kon altijd nog.

         Het werk heeft twee maanden geduurd, maar ik ben erg blij met meniekleurige resultaat. Die kleur is trouwens geen ode aan het staatshoofd, maar, naast praktisch-anti-roest, een knipoog naar het karretje waarmee mijn zusje en ik in Groningen speelden. Ook dat kinderwagenonderstel had ik met menie geverfd. Ik was weg van die kleur oranje :-)

         Nu moet ik alleen nog Edwins hulp vragen met de rechter-rem. De linkerremkabel heeft Edwin al voor me vervangen, de rechter-rem hapert nog. Zolang ik daar rekening mee hou, kan ik er al prima planten mee verhuizen ;-)

         [reacties]

         Het breekt je hart als...

         15 april 2014 23:53


         Tussen het avondeten en naar-bed-gaan mocht Rosalie nog even Minecraft spelen.

         Op Minecraft had iemand iets voor haar gemaakt, en daar had ze het al dagen over. Vanavond zou de overdracht zijn.

         De Minecraft-techniek kent wat gaten, en daardoor was het mogelijk dat een andere gebruiker, Aisha25, die kennelijk nèt even sneller kon typen dan onze 8-jarige, het plot van Rosalie afpakte.

         Rosalie is een kind dat dan heel stil wordt.
         Met rode ogen wilde ze naast me op de bank zitten, niet naar bed. Nee, ze wilde er niet over praten.

         Uiteindelijk heb ik het verhaal te horen gekregen.

         Diep kinderachtig natuurlijk.

         Maarja, op Minecraft zitten pubers. En daar is dat wat de 8-jarigen in haar klas, of haar vriendjes Yari en Jari nooit zouden doen, ‘normaal.’ Rechtvaardigheidsgevoel is iets voor kinderen en slimme volwassenen. Daartussen zit een groot uitgestrekt grijs gebied.

         Wat moet je dan zeggen als ouder? Welkom in de wereld? Of Welkom in de wereld van slecht-opgevoede typetjes? Welkom in de wereld van Halen-Hebben-Houen? Ikke-ikke-ikke?

         Of moet je de maker/gever /medespeler opsporen en vragen om gezamelijk een postje naar de server-beheerder te schrijven?

         Of........ Moet je als ouder zeggen: Het is afgelopen met dat Minecraft. We hebben het gekocht, maar het was een miskoop. Wissen die software.

         Rosalie bouwt prachtige dingen op Minecraft. Uit haar hoofd zelfs. Haar veertien- en zestien-jarige neefjes waren zelfs onder de indruk. Moet ik haar favoriete software wissen omdat er andere kinderen zijn die zich niet aan de regels houden?

         Ik weet het niet. Maar ik voelde wel iets breken bij het aanhoren van het verhaal :-/

         [reacties]

         Google en de onzichtbare zoektermen

         13 april 2014 01:36


         Je zou maar ‘SEO-expert’ zijn in deze tijd. Sinds de introductie van Googles ‘Secure Search’ zijn de zoektermen waarmee bezoekers op een site terechtkomen afgeschermd.

         Google voert deze techniek steeds verder door. Eenvoudig uitgelegd kun je als website-eigenaar niet meer zien met welke zoektermen mensen op je site terechtkomen. Op deze site bijv. was kaarsen-maken erg populair, net als kalender downloaden. Voor elke webmaster is zulke informatie belangrijk: dergelijke pagina's wil je goed up-to-date houden. En voor mensen die van zulke webpagina's leven (ik niet, deze site is advertentievrij) is het belangrijk om te kunnen zien of de bezoeker wel met de juiste vraag op je site terechtkomt. Zo niet, dan is het zaak om je site te herschrijven of herbouwen, kort gezegd.

         Google ontnam ons webmasters met deze nieuwe techniek de mogelijkheid om het verkeer vanaf de Google-zoekpagina naar onze sites te analyseren.

         Let wel: het www is niet van Google. De wereldwijde content van het web is van de miljarden eigenaars en gebruikers zelf. Google leest en indexeert die content. Stuurt bezoekers ernaartoe, wanneer zij hun zoekterm op de Google-site (of in de Google-browser) invullen. Google verkrijgt op deze manier zeeën van informatie, helemaal gratis, of met geld toe, uit hun online advertising markt of alle diensten die ze verder aanbieden als GMail, GFinance, GShopping, GTickets, het zijn er inmiddels meer dan 150. Maar datgene waarmee wij als gebruikers en contentleveranciers Google grootmaakten, de zoektermen, die worden nu compleet aan ons zicht onttrokken.

         Vreemd genoeg lees ik nog maar weinig zorgen. Enkele artikelen verschenen — ik zal hieronder een lijstje maken. Kennelijk slikken we de excuses van Google ('we doen dit allemaal voor de privacy van de bezoekers') voor zoete koek.

         Doet Google dit echt voor de privacy van haar zoekmachine-gebruikers? Waar schendt de zoekterm dan de privacy? Alsof je aan elk IP-adres zomaar kunt zien wie er achter zit. Ja, het kan, met een bevel van de officier van justitie, of... als je Penelope Garcia of Abby Sciuto heet en fictief karakter in een TV-serie bent.

         Met privacy heeft het vast weinig te maken. Google komt vast in de toekomst met een betaalde dienst waarin we deze informatie kunnen terugkopen. Willen we dat? Nou, ik vrees dat er miljoenen voor zullen vallen. Terugkopen wat je vroeger heel gewoon uit je eigen access-log kon aflezen. Wat een armoe :-/

         Hier een lijstje -vrij willekeurige- artikelen:
         http://searchenginewatch.com/article/2339093/Google-Starts-Blocking........
         http://www.dutchcowboys.nl/AdWords en (Not Provided)........
         http://ghergich.com/blog/not-provided-slams-paid-search/ http://searchenginewatch.com/article/2296351/Goodbye-Keyword-Data........
         http://www.webmasterworld.com/........ http://searchengineland.com/........
         http://forum.piwik.org/........
         http://moz.com/blog/........
         https://smallbusiness.yahoo.com/........
         http://www.hebsdigital.com/blog/the-end-of-an-era........
         http://www.webmasterworld.com/........
         http://www.soniseo.com/not-provided-........
         http://www.yadi.nl/lekker-bezig-google/
         http://www.emerce.nl/........
         http://searchenginewatch.com/Recovering-Not-Provided........
         http://www.edwords.nl/2013/........
         http://googleadsdeveloper.blogspot.nl/2014/04/........

         [reacties]

         Onaardige mensen

         12 april 2014 00:03


         Oftewel: De duitse cultuur: een kil harnas

         Nee, de titel van dit blogje, slaat niet op *hier* :-) Zelfs niet op Facebook —waar toch best wel 'ns onvriendelijke woorden te lezen zijn. Integendeel, misschien ben ik zelfs wel verwend geraakt: door alle vriendelijke mensen in mijn omgeving en hier op mijn weblog.

         Nee, de 'Onaardige Mensen' die ik in gedachten had, lezen zelfs deze taal niet. Dus kan ik me gerust 'ns over hen verbazen ;-)

         Al bijna 4 jaar volg ik dat blog, u weet wel, over dat drama in Duisburg. Ik wil niet beweren dat alle Duitsers onaardig zouden zijn, daarvoor ken ik te veel alleraardigste, hartelijke en humorvolle Duitsers. Maar... (ja, daar is de 'maar' ;-)) ...uit dat drama spreekt een wereld die..... sja, hoe zal ik het eens noemen: daar kunnen wij-Hollanders-die-bekend-staan-als-onbeschoft-en-bot wat van leren ;-)

         En wel hetvolgende:

         Wij kunnen als 'Ollanders dan misschien ‘onbeschoft en bot’ zijn: beter onbeschoft en direct dan koud en kil. Want dat laatste zijn zij. Eerst als overheid en politieorganisatie ijskoud Feestplannen goedkeuren waarbij wel mensen moesten omkomen. En dan elk justitieel onderzoek vertragen en traineren. En dan... Oh, ik hou erover op, het is allemaal na te lezen. Alles, zelfs de Blogs, Vereine, you name it, gaat gepaard met een harteloze, humorloze, kille, zieke sfeer.

         Dus lieve mensen, wees TROTS dat u in een ‘onbeschoft en bot’ land geboren bent. Dat uw politie afkortingen kent als een 'BERT' ('Beschonken En Rijd (sic) Toch') en een 'DBO-tje' ('Doelloos Blokje Om') in plaats van zo'n gortdroge rangen en standen-lijst vol HuFü's en TKÜ's (van wie je natuurlijk altijd éérst een *bevel* moet hebben vóór je ergens waar zich een tragedie voltrekt mag ingrijpen. Zodat je vervolgens —uiteraard— VRIJUIT gaat. Want ja, het bevel ontbrak hè, er lag alleen een bevel voor... opstellen in cordon. Tja.) Dus lieve Mensen, wees blij dat uw Politie-Ondernemingsraad zelfkritische initiatieven neemt als dHV ('de Hark Voorbij'), —geen grap— om de eigen organisatie te verbeteren.

         Kortom, we kunnen een ape-lastig, bezopen en ongemanierd volk zijn, beter dat dan dag in dag uit een betonnen plaat voor je kop moeten houden ;-/

         [reacties]

         Wat krijgt uw huisdier?

         10 april 2014 12:38


         Wat krijgt uw huisdier..? Wij waren de afgelopen jaren tevreden over Stronghold, al kost dat bij onze dierenarts 29,95 per kat per maand (!).

         Na deze milde winter lijkt Stronghold al uitgewerkt na 2 weken, ondanks het legen van aanvullende gifspuitbussen op kleedjes e.d. We proberen nu Eliminall.

         Dus ik vroeg me af, wat krijgen andere katten? Of: wat rekenen andere dierenartsen voor Stronghold?

         [reacties]

         Ach, die arme familie Schmittmann

         7 april 2014 12:21


         Het zijn vragen die je je niet mag stellen, maar ik heb altijd een paar dagen nodig om ze —onbeantwoord— uit mijn gedachten te verdrijven. Wat beweegt een geslaagd en beminnelijk mens om een einde aan het leven van zijn gezin en zichzelf te maken? Ik noteerde de vraag zondag al, maar dacht nee, geen blogpost, elk antwoord is speculatie, doet onrecht aan de nabestaanden.

         Een omwonende zei in een tv-journaal: "ik was blij te horen dat het een gezinsdrama was, (!) ik had eerst nog aan Mevrouw Borst gedacht en me afgevraagd of we hier nog wel veilig woonden..."

         Een opmerking die naijlde tot ik hem afdeed als Groot Onbenul. Want inbrekers kun je buitenhouden, maar tegen aanvallen van je ouders of partner helpt geen enkel alarmsysteem.

         De Volkskrant bericht vandaag op de voorpagina over het onderzoek van psychiater Nils Duits. Zijn team heeft een methode ontwikkeld om onderzoek te doen naar de motieven van zulke daders. Ook begeleidt het team slachtoffers en nabestaanden. Goed nieuws. Misschien leidt inzicht in de toekomst tot minder slachtoffers.

         Ik weet het niet hoor. Misschien moeten we ons allemaal vaker afvragen welke krenking nu zo nodig was. Maargoed, voor ik uitglij, een link naar boeken over het thema rouw na suicide.

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015