Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         weblog november

         KB-webcollectie XS4ALL op Unesco-werelderfgoedlijst

         5 november 2022 15:30


         U las het misschien al in NRC: de KB-webcollectie van XS4ALL-homepages staat nu op de Unesco-werelderfgoedlijst. Wat een eer en een erkenning van het alledaagse, dat de allereerste homepage-makers op hun webruimte bij XS4ALL plaatsten.

         In de afgelopen jaren, toen Kees Teszelszky, conservator digitale collecties van de KB, werkte aan zijn onderzoek naar de allereerste XS4ALL-homepages, heb ik oude bestanden van (www.)XS4ALL(.nl) met hem gedeeld. Voor zover ik die nog leesbaar op 30 oude backUp-CDroms had.

         Uiteindelijk kwam ik op het idee om die 14 Gig zelf ook 'ns door te lopen, om te kijken wat ik nog aan m'n eigen oud webwerk kon terughalen :-)

         Deze pagina met 120 screencaptures uit 1995-1999 is daar het resultaat van.

         De grap is, dat ik in de chronologie hier en daar pikante details vermeld heb. Geen privé-zaken hoor, daarvoor is het wachten tot m'n gewaardeerde XS4ALL-collega Jammie Ouariachi zijn memoires ooit gaat schrijven ;-) Nee, gewoon, pikante details over de onhebbelijke sprinkhaan-mentaliteit die al vroeg grip probeerde te krijgen, binnen de internet-bedrijven waar ik tussen 1996-1999 werkte. Die details vallen niemand op ;-) Iedereen kijkt naar de plaatjes.

         Die plaatjes, met een hedendaagse browser gemaakt van sites uit het vorige millenium, zijn eigenlijk niet eens zó wereldschokkend. Internet was zo'n 4000 x trager dan vandaag, en alle technieken waren beperkter. Websites maakte je met de minste middelen. En dat zie je er aan af.

         Overnames (Wegener/Riverland, KPN/XS4ALL), reorganisaties (Planet) gepaard met ontslagen, en mislukte of afgeblazen projecten (City Online, bijvoorbeeld) zijn eigenlijk spannender.

         Maar goed. Iedereen kijkt alleen naar de plaatjes ;-) En ja, misschien is dat ook wel het leukste ervan: a trip down Memory Lane.

         [reacties]

         Ro & SuZ Magenta Award 2022

         5 november 2022 15:29


         Gisteren had ik de eer om uit de naam van Ronald en Suzette de tweede Ro & Suz-Magenta-Award te mogen uitreiken, aan Alexander en Natalja Verkhovsky.

         Alexander Verkhovsky zet zich met het SOVA-center al twintig jaar in tegen hate crime op internet.

         De uitreiking was op de jaarlijkse INACH-conferentie in het Apollo-hotel in Amsterdam.

         De allereerste Ro & Suz-Magenta-Award werd in november 2021, vlak na de dood van Suzette, uitgereikt aan Jean-Hubert Bondo van Africa Sans Haine door Mellouki Cadat-Lampe, ook op de jaarlijkse INACH conferentie.

         [reacties]

         aanhoudende errors

         5 november 2022 15:28


         De lezers die me af en toe een bericht sturen (dank!) dat het best zot is, om een blog er zo stil te laten bijliggen... die hebben helemaal gelijk... Het is zot dat we de Gekmakende Weblog Crash, waardoor dit blog terugspringt naar 2010, niet kunnen oplossen.

         Edwin zou waarschijnlijk het hele CMS moeten herschrijven; Wordpress draait niet op het type serverbeveiliging, enz enz.

         Vermoeiend. Te tijdrovend. De dagen, die weken en maanden werden, die ik er in stak, worden op een gegeven moment zó frustrerend, dat er weinig anders op zit dan zeggen: ik moet dit opgeven.

         Mijn hele weblog, alle bestanden, staan standaard op "read only." Alleen dàt voorkomt dat de weblog (vrijwel direct) terugspringt naar 2010. We hebben er al ruim 2 jaar geen oorzaak van kunnen vinden :-(

         Om hier iets te kunnen posten, of zelfs maar een oud artikel te kunnen updaten, moeten eerst alle permissies gewijzigd worden, èn meteen weer terug om de crash te voorkomen. Heel omslachtig.

         Ik begrijp de lezers die zeggen: Ga gewoon naar Wordpress — aan de andere kant, met tieners in huis, zijn er ook allerlei bezwaren: je mag over zóveel onderwerpen die na aan het hart liggen niet schrijven — wat blijft er dan nog over...?

         Ja, ik overweeg wel eens een totaal anoniem blog.... Ergens diep in de krochten van het internet. Maar dat is ook weer zo "bloggen in de lege ruimte", zodra je ergens post "hier ben ik!" is het niet anoniem meer....

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015