Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         weblog oktober

         Van zonnebloem tot hennepvezelplant

         27 oktober 2018 18:46


         Afgelopen voorjaar had ik een pond Zonnebloempitten gezaaid. Afkomstig van de Action, waar ze de potten als "vogelvoer" verkochten. Er zaten ook wat "andere zaden" tussen, waar ik niet zoveel aandacht aan had geschonken... ;-)

         Alle zaden kwamen op. De slakken vraten al snel alle zonnebloemen op, daar kon geen escar-go tegenop ;-}

         Er overleefde wel iets, van het "vogelvoer van de Action."
         Dat blijkt een bijzonder multifunctioneel plantje ;-) Een plantje met een duurzame toekomst.

         Of ik dit experiment in de tuin herhaal — ik denk van niet: de volgende zak zaden voer ik aan de vogels in plaats van de slakken. Maar voor de landbouw lijkt dit me een dankbare, sterke plant :-)

         [reacties]

         Er hangt en discussie in de lucht, eh, aan het fietsenrek

         25 oktober 2018 18:35


         Van de week zag ik 'm ineens opdoemen, De Discussie... ;-} In de vorm van een wit kraagje, aan een fietsenrek...

         Enfin, die discussie laat ik dit jaar graag over aan wikipedia. Daar kunnen ze er dan fijn bewerkingsoorlogen over voeren.

         Nee, dan de discussie over de fietsenrekken zelf. Hilversum heeft een primeur in Nederland: het "fietser-werende centrum."

         Dit beleid samengevat: Fietsen die in het centrum van Hilversum buiten het rek staan, verplaatst de gemeente naar een fietsdepot. Dat depot gaat 's middags pas open, het kost 15 euro om je fiets terug te krijgen.

         Ondertussen zijn de fietsenrekken in het centrum altijd vol. Alleen op de plek waar ik het witte kraagje fotografeerde is ruimte in het rek, maar dat is 600 meter van het winkelcentrum, aan een onguur paadje dat volgend jaar wordt opgeheven.

         Dit probleem was te voorzien, en de oplossing lag binnen handbereik. Vorig jaar is het Hilvertshof verbouwd en is daarbij veel winkelruimte opgeheven. Op dat moment was het een kleine moeite geweest om er een fietsenstalling te maken. Mogelijkheid 2: aan de Herenstraat zijn gebouwen tegen de vlakte gegaan, waaronder een hele biosocoop. Ruimte, kelderruimte genoeg voor een fietsenstalling. Mogelijkheid 3: Dat fietsendepot aan de Kerkbrink, waarom strafdepot en geen stalling?

         Maar nee, lieve mensen, komt u vooral met uw auto. Parkeerruimte zat. Dat meer ruimte voor de fiets was alleen voor de verkiezingen. Ondertussen lopen we flink binnen met de parkeergarages en de fietserboetes. En —oh wat heerlijk— de laatste klanten van het Hilvertshof jagen we naar de webwinkels, zodat er vervolgens weer méér bestelbusjes rondrijden. Gezellig!

         Het verbaast me niet. Kiezers voor het lapje houden —campagne voeren tegen de Gooistadplannen en er direct na de verkiezingen als grootste partij mee akkoord gaan— is niks nieuws in de Hilversumse Gemeentepolitiek :-/ Gelukkig weten we nu waar het lapje hangt: aan een fietsenrek bij het station ;-)

         [reacties]

         Alles voor de olie

         20 oktober 2018 23:27


         De VS en EU handhaven santies tegen allerlei landen. Dat ‘we’ daarin met twee maten meten, is algemeen bekend. Het ene regime dat haar bevolking uithongert, uitmoordt of stemrecht ontneemt, kan zich verheugen in sancties, terwijl regimes waarmee ‘we’ zaken doen, zich straffeloos hetzelfde & erger kunnen permitteren.

         Ik zou dolgraag roepen:

         Laten we daar IN GODSNAAM MEE OPHOUDEN.

         Maar nee, de eerste contouren van de schaamlap worden alweer zichtbaar. Het Saoedische koninkrijk belooft de inlichtendienst te hervormen. En MbS had niets met de moord op Khashoggi te maken. Het was gewoon een uit de hand gelopen ruzie. En achttien man zijn aangehouden.

         U weet wat er volgt: we zijn nog maar een paar ‘verklaringen’ verwijderd van business as usual.

         Ik ervaar het al langer dan vandaag: dit is mijn wereld niet meer. We hebben middelen genoeg om geweldloos op te treden. Maar onder het mom van ‘de economie’ zijn ‘we’ te beroerd om strafmaatregelen te nemen.

         En dat blijven ‘we’.
         We kunnen ons schor roepen, onze regeringen blijven op deze gedoogkoers doorvaren. Zelfs het ‘conflict’ (oh eufemisme) in Jemen is niet genoeg om van de koers af te wijken. (Want ‘als wij geen zaken met ze doen, dan doet China het wel.’ Ja, dat is een hoofdstuk apart. Dat we zaken doen met China.)

         In plaats van zwichten voor dreigementen zou de EU zèlf kunnen kiezen de handel te bevriezen, te zoeken naar gematigder handelspartners en alternatieven voor olie. Zulke maatregelen komen op termijn het milieu ook ten goede.

         Maar nee lieve mensen, natúúrlijk komen die sancties er niet. Er zal wat met vingertjes gezwaaid worden, maar ‘we’ zullen er geen vat olie minder voor doorvoeren en geen krat wapens om laten staan.

         Waarom schrijf ik het überhaupt nog op...? :-/
         Misschien in de hoop van anderen te horen ...dat ook zij zich groen en geel ergeren...

         Of voor denkbeeldige achterkleinkinderen — die wieweet ooit deze tekst via digitale archeologie opdiepen — zodat ze weten dat Oma geen aanhanger was van mensen die maar zaken bleven doen met misdadige landen, sterker nog: dat Oma niet eens een rijbewijs en zo'n benzine-automobiel had.... ;-)

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015