Homepage Jolie
In Memoriam Petra, mijn zusje
portretje jolie
         webcam in de kelder

         weblog juni

         roulette met fouten

         28 juni 2010 18:22


         Wat is dat toch met die scheids- en grensrechtersfouten? In elke flard WK die ik kijk, zie ik doelpunten afgekeurd worden die echte doelpunten waren, en omgekeerd. Zoals de goal van Lampard gisteren. Dan kan Cruijff (dubbel F uiteraard, met dank aan Mack :)) wel vinden dat "voetbal een spel is van fouten" — maar dat is wel een erg zwak excuus, zolang zo'n FIFA zulke fouten negeert.

         Ik ben al geen voetballiefhebber, maar na het zoveelste scheidsrechtersincident, had ik vanmiddag geen zin om naar Nederland —wat was het, Slowenië— te kijken. Dit is geen sport meer, dit is russische roulette met menselijke fouten: het doelsaldo hangt af van het knipperen van de grensrechter. En dat in een tijd met lasersignaaltjes en video. Techniek zat om de voetballerij eerlijk te krijgen!

         In de foto zie je Miesje (8 weken) die de bal en de voetballers probeert te vangen... Direct na het maken van de foto wilde ik een filmpje maken, maar... Miesje gaf het balvangen nèt op, om achter de TV te kijken...

         [reacties]

         de eerste avond met babypoes Miesje

         24 juni 2010 00:02


         Miesje, moest en zou de naam worden, àlle andere opties werden luid afgekeurd, (Nee die zit al in mijn klas! Nee, dat is een winkel! Enz.;-]) al vond Rosalie Didi ook wel een leuke naam.

         De foto's zijn aanklikbaar voor inzoomen en bijschrift.

         [reacties]

         de (toch niet) helderziende pinkassa

         23 juni 2010 23:16


         Edwin kwam vandeweek thuis met een tas boodschappen en een vreemd verhaal over de pinkassa. De kassa had al een bon met "betaald" erop uitgedraaid vóór hij zijn pincode had kunnen intikken. Er was zelfs nog iemand van de klantenservice bij komen kijken, maar niemand kon zeggen waar het mis wasgegaan. Àls het al mis was gegaan.

         Thuis bleek dat het bedrag niet was afgeschreven. (Technisch gezien gelukkig, want op helderziende pinkassa's, die je pincode al doorgeven voor je hem intoetst, zit niemand te wachten ;-})

         Mij knaagde het een beetje dat wij nu twee gratis maaltijden zouden eten. Terwijl het een alleszins vriendelijke supermarkt is. Hoort een jongen van de vulploeg Rosalie tegen me zeggen dat ze naar de WC moet? Dan zijn ze nooit te beroerd om uit te leggen waar de WC is. Ontbreekt er iets in het assortiment? Twee weken later is het ineens uitgebreid, ondanks de uitleg dat het product best lastig ligt.

         Niet dat ik nooit blij ben geweest met onverwachte mazzel, zoals die ene keer dat ik als op-kapucijners-levende-student geld opnam bij het postkantoor (ja jeugdige lezers, dat was héél vroeger, in de tijd voor de pinautomaat ;-)) De loketbeambte telde de briefjes af. En telde te lang door. En ik? Ik begon te twijfelen aan het bedrag dat ik op de girobetaalcheque had geschreven. Later bleek het toch echt teveel. (Of zou ik er zo arm hebben uitgezien? Nee. Onzin. Het postkantoor is geen LegerdesHeils.)

         Enfin, ik stuurde vandeweek een emailtje met de kassagegevens naar de bedrijfsleider. En met het aanbod om de bon nogmaals te komen pinnen.

         Toen ik vanochtend na een telefoontje de bon opnieuw ging betalen, stond er een fles wijn voor ons klaar. Is dat niet allerhartelijkst?
         Dat zou niet iedereen hebben gedaan, verklaarde de mevrouw van de klantenservice. —Jawel toch? dacht ik bij mezelf, Peter-de-bassist heb ik het wel 'ns zien doen, Pannekoekenhuis Strijland en ik wed dat Mack het ook gedaan zou hebben ;-)

         [reacties]

         nieuw huisgenootje

         23 juni 2010 09:38


         Is ze niet verschrikkelijk schattig?

         Een naam heeft ze nog niet (als het aan mij lag werd het een leuke klassieke poezenaam, zoiets als Minetje of Didi.) Wel heeft ze (geboren 2 mei 2010) de nacht tevreden en gelukzalig slapend doorgebracht in een mandje tussen L. en Rosalie, wat me zelfs verbaasde, gezien de 100-en keren dat beide nieuwbakken poezemoedertjes uit bed gestapt zijn om te kijken of het poesje nog wel sliep ;-)

         Verslag en fotoreportage volgt: er liggen er nog zeker 150, filmpjes niet meegeteld ;-)

         [reacties]

         kijk, dit kan ik helemaal zelf

         20 juni 2010 22:20


         Een goede opvoeder zijn is lang niet altijd makkelijk. Terwijl het ene kind vaak roept "Jullie houden van de jongste meer dan van de oudste! Dat doen alle ouders! Wel, ik zie het toch!" komt het andere kind thuis met een rapport waaruit iets blijkt wat we zelf ook merken: ze is nogal onzeker over haar eigen kunnen, terwijl ze voor haar leeftijd erg veel kan.

         Maarja, zo'n grote zus hè. Die prachtig kan tekenen, verhalen schrijft, de baas speelt, commandeert, diep zucht als je iets fout doet, kan zwemmen, op toneelles is geweest, op paardrijden zit - kortom: een zus die allemaal dingen doet waar een leeftijdsgrens aan zit. "Niet voor 5-jarigen." En die zich met groot drama huilend op de grond stort als je ouders even iets willen doen waar zij zichzelf te oud voor vindt, maar jij nog niet (voorlezen bijvoorbeeld): "Jullie houden meer van haar! Zie je wel, alle ouders..."

         Zo probeer ik dagelijks dingen te vinden die Rosalie goed kan, die ze leuk vindt, en waar L. niet jaloers op is (en ook niet meteen afkraakt met "baaaaaaaah, kinderachtig!")

         Ik hoor het van andere ouders ook (niet van iedereen, de mate van leeftijdsverschil schijnt mee te spelen, net als het karakter van elk kind.)

         L. probeer ik het vaak uit te leggen, toen jij zo oud was, lazen we je ook elke dag voor.. Of, hoe zou Rosalie het vinden als...? Net als Rosalie. Ja hee, als jij 8 bent, dan kun je óók....

         Af en toe vinden we iets dat Rosalie enthousiast "Een makkie!" vindt en niet bij voorbaat opgeeft, zoals het weefgetouw. Met allebei apart uitgaan, gaan winkelen, een ijsje eten, naar de ballenbak in het winkelcentrum, helpt ook. En natuurlijk moeten we nog een sport of dansles voor 5-jarigen zien te vinden. Al wil Rosalie dan het liefst dingen doen waar 'mama mee naartoe gaat...' (Misschien zou ik dat dus juist niet moeten doen.. Geen idee. Zo proberen we wat af :-))

         [reacties]

         cadeautjes

         20 juni 2010 21:39


         Even wat kiekjes van de verwende papa van vandaag :-) Inderdaad, moeder- en vaderdagen zijn het allerleukste met kleine kinderen, zeker als de juffen en meesters op school er elk jaar weer iets origineels bij weten te bedenken.. (zelf heb ik de cadeautjes van elk jaar tot nu toe nog!)

         De foto's zijn aanklikbaar voor inzoomen en bijschrift.

         [reacties]

         bij de apen af

         17 juni 2010 23:14


         Voor het slapen gaan, kijken L. en Rosalie af en toe naar Aap-TV, op Animal Planet. In die series valt mij vaak op, dat zelfs de kleinste apensoorten nog een complexe sociale hiërarchie hebben. Een groot deel van de apendag gaat op aan ruzietjes en confrontaties, en wie daar toevallig als beste uitkomt, stijgt in de hiërarchie. Dat hoeft niet eens altijd het sterkste aapje te zijn: zelfs een hinkepoot die zichzelf heeft bewezen door te overleven op één voet, kan het dominante mannetje of vrouwtje worden.

         Bij de aftiteling overvalt me regelmatig de gedachte dat onze menselijke sociale hiërarchie nauwelijks afwijkt van die van apen. De verhalen die ik van elfjarigen hoor op het schoolplein, komen op hetzelfde neer. Een paar aapjes pesten andere aapjes, niet eens noodzakelijk de zwaksten van de groep, maar vaak ook wel. Om daarmee zèlf in hiërachie te stijgen. "Een P.P.", noemde een leerling het vandaag: oftewel, Populaire Pester. Hoe meer je pest, hoe populairder je jezelf maakt bij het groepje meelopers. Dit meisje wilde er zelf niet aan meedoen, maar constateerde tot haar ergernis dat je nauwelijks anders kunt als je populair wilt zijn. Iets waar zij dus liever vanaf zag als er pesten voor nodig was.

         De grens tussen mensen en primaten ligt volgens mij ook precies in dat dilemma. Heel knap, een elfjarige kan een morele keuze maken. Een aap kan het niet. En toegegeven, een hoop volwassenen ook niet.

         Populair-zijn is aanlokkelijk. Je zou de volwassenen de kost moeten geven, die op Twitter, mailinglists of hun eigen website de verleiding niet kunnen weerstaan en ten koste van één persoon of een hele bevolkinsggroep een Oh-Zo-Lullig stukje tikken, om maar lekker te kunnen meedoen in de strijd om de Menselijke Sociale Hiërarchie. Kijk mij eens Gevat zijn vandaag! Ik durf een antisemitisch stukje te tikken! Even lekker tegen een bevolkingsgroepje van 20.000 mensen (en ruim 100.000 hollandse graven) trappen. Oh wat heb ik een lef!
         Sorry Mike, you had it coming ;-)

         Achja, er zijn momenten dat je beter naar PrimatenTV kunt kijken dan naar een beeldscherm ;-}

         [reacties]

         Yucca met bloemen en honingvruchtjes (en mieren)

         13 juni 2010 22:24


         Terwijl het buiten vroor en sneeuwde, kwam afgelopen februari binnen de Yucca in bloei. Nu heb ik de plant al jaren, een verjaardagscadeautje van Jeroen herinner ik me. En meer dan stug doorgroeien ondanks de aanvallen van kater Zip (op zich al een hele prestatie) heeft 'ie nooit gedaan. Tot ik in februari, vlak onder het plafond, bloemknoppen ontdekte.

         Inmiddels hebben de bloemetjes zich alweer een paar maanden ontpopt tot kleine kleverige vruchtjes. Sommige vruchtjes produceren zoveel honing, dat je de druppels kunt zien glinsteren in de zon.

         En dat laatste, die versuikerende honing, is de mieren in de tuin niet ontgaan. Ze hebben een kier ontdekt bij de hardhouten kozijnen, en lopen nu dagelijks op en neer naar de top van de Yucca.

         Ik kan nu van alles doen. Mierenpoeder (staat klaar in de keuken) strooien. De vruchtjes uit de Yucca knippen. Andere tochtstrips in de kozijnen plakken. Om de een of andere reden aarzel ik nog. (Gif in de vensterbank? Dat eruitziet als poedersuiker?) Zolang ze geen nest bouwen in de Yucca en niet op zoek gaan naar hagelslag of broodkruimels, gedoog ik ze nog even.

         Maar zodra de vruchtjes uitgebloeid zijn, zullen de mieren het weten: dat gewandel in mijn Yucca moet maar eens uit zijn ;-)

         [reacties]

         zwaluwnestjes

         10 juni 2010 19:25


         Zwaluwnestjes in de stallen van manege De Kamphorst.

         (Ja ja ja, daar moet ik nog 'ns wat méér over schrijven. Doe ik. Ooit. Foto's plaatsen. Ook dat ;-) Als ik toestemming heb, omdat er ook andere kinderen dan L. en R. in de foto's staan ;-))

         [reacties]

         Veel steun voor Wilders in Limburg?

         10 juni 2010 14:37


         Veel steun voor Wilders in Limburg? Ze mogen 'm best hebben hoor!

         [reacties]

         Tweede Kamerverkiezingen domineren twitter - nee: leggen twitter plat ;-)

         10 juni 2010 00:05


         Wereldwijd gaan op dit moment van 9 van de 10 tweets over de Tweede Kamerverkiezingen.

         Voor de mensen die niet bekend zijn met twitter: dit betekent dat Nederlandse twitteraars met hun berichtjes over de verkiezingen, de top 10 bepalen van de onderwerpen op twitter.

         Dat levert niet alleen verzuchtingen als "The Dutch are tweeting again." De capaciteit van de twitterservers is ook geregeld te klein voor de toestroom van berichtjes: de beruchte Fail Whale duikt vaak op. Die error-walvis is dan ook meteen nummer 5 van de meestbetwitterde onderwerpen ;-)

         We mogen dan misschien niet meedoen met het eurovisie-songfestival, op twitter bepalen we wereldwijd de trending topics. Vandaag ;-)

         [reacties]

         populisme regeert?

         8 juni 2010 22:13


         Wilders noemde gisterenavond in het 1Vandaag-debat de islam een totalitaire, gewelddadige en intolerante religie. Dat er stromingen binnen de islam bestaan die geweld preken is bekend: we zien in 8-uur-journaals genoeg beelden van de gevolgen daarvan.

         Hoe betrekkelijk Wilders woorden desondanks zijn, toont geestelijk leider Fethullah Gülen, —niet eens een imam die bekend staat als liberaal. In The Wallstreet Journal bekritiseert Gülen namelijk het vertrek van het hulpkonvooi naar Gaza, dat afgelopen maandag geënterd werd door israelische commando's.

         ‘Tarten van het gezag, waar niets opbouwends uit voortkomt’ noemt hij het besluit van de activisten om zonder overeenstemming met Israel het hulpkonvooi naar Gaza te laten vertrekken.

         Gülen, die altijd geweldsloosheid en interreligieuze dialoog gepreekt heeft, veroordeelt ook deze keer weer het gebruikte geweld.

         Als een omstreden imam al laat zien dat Wilders beeld alleen betrekking heeft op een groep fundamentalisten, hoe moeten Wilders woorden dan rijmen met al die andere stromingen binnen de islam?

         Enfin, ik kan dit wel hardop vragen, toch ben ik er niet gerust op dat veel mensen (buiten de lezers) deze vraag met me delen ;-/ Ik vermoed dat Wilders morgen een zetel of 7 meer aan stemmen zal krijgen, dan de politieke barometer peilt. Peilen per telefoon, zoals die malle barometer doet, geeft een vertekend beeld. Veel mensen schamen zich dat ze op Wilders stemmen. Tegen een telefoniste zullen ze dus niet bekennen dat ze PVV stemmen. Dat doen ze pas in het stemhokje.

         Enfin, tot zover mijn orakel ;-) Morgen zullen we zien hoe het uitpakt- ik hoop dat ik er helemaal naast zit ;-)

         [reacties]

         marshmellows roosteren

         6 juni 2010 20:26


         De eerste keer dat L. om marshmellows vroeg tijdens het barbecuen, sprak ze het zo fonetisch uit, dat ze begon te huilen omdat we in de lach schoten, toen we eindelijk begrepen wat ze bedoelde ;-}

         Ze kende het roosteren van het snoepgoed namelijk uit het Wii-spelletje MySims Kingdom, een spel waarin je poppetjes blij moet maken met allerlei vrolijke activiteiten.

         Vorig jaar op de HAR2009-campsite, leerden L. en Rosalie hoe je ook marshmellows kunt roosteren boven een kampvuur. Sindsdien is een barbecue-avond niet meer compleet zonder marshmellows ;-)

         [reacties]

         de kop van Job

         3 juni 2010 22:38


         Bij het aantreden van Cohen op 12 maart, plaatste Marcel Wiegman in Netwerk vraagtekens bij de vaardigheden van Cohen in debat: bestand tegen politieke straatvechters leek Cohen hem niet. Dat Wiegman geen ongelijk had, is in de meeste debatten wel gebleken.

         Het is jammer dat verkiezingsuitslagen afhangen van TV-prestatie, van vaardige babbels of verbale vuistslagen. Van vochtretentie onder de studiolamp.

         Al die mensen die nu dankzij het dagelijkse VVD-feestje van Frits Wester op Rutte stemmen, zijn er verantwoordelijk voor dat straks ouderen, gehandicapten, zieken, de meest kwetsbaren in de samenleving het hoofd niet meer boven water zullen kunnen houden.

         En als dat die VVD-stemmers dan niets kan schelen: ook zijzelf zullen er keihard op achteruitgaan. Maar dàt wil de grootste groep kiezers nu, hangend aan de mooipratende lippen van Rutte, niet weten.

         Daarom hangt Job 's kop hier voor het raam. Ondanks het gelijk van Wiegman, ondanks het advies van de Stemwijzer en het Kieskompas die me naar de ChristenUnie *) doorverwijzen, wordt het Cohen op 9 juni.

         (4 uur Cup-a-Soup.) Dat zouden meer mensen moeten doen.

         Gerelateerd:
         RTL-RuTteknuffeL
         de beste bierlui staan aan de borreltafel
         het orakel van Hilversum
         hoe hoger, hoe belangrijker?
         stemwijzer parodie
         cartoonrel
         *) (Nee, nee, NEE, ik heb nèrgens homodiscriminatie of embryoselectieverbod aangevinkt als wenselijk, de ChristenUnie is gewoon socialer dan de PvdA zodra het gaat om asielzoekers, milieu en armoedebestrijding ;-] Laat die VVDstemmers dat ns in hun zak steken: de PvdA is zelfs rechtser dan de ChristenUnie! ;-/)

         [reacties]

         uitzicht op het asbest-alarm

         3 juni 2010 15:42


         Vanmiddag stuurde de politie een asbest-alarm-SMSje de Gooi-regio in. Naast de school van L. en Rosalie, waar ik op dat moment zou helpen bij de tussenschoolse opvang, stond namelijk een loods in brand.

         In de school zelf was geen paniek, de kleuterjuffen waren toen ik aankwam al vertrokken met de jongste kinderen naar een speeltuin buiten de buurt: de kleuterlokalen liggen tegenover het huis waarachter de brand woedde. Wèl belden veel ongeruste ouders naar de school. Logisch natuurlijk als je zo'n SMSje ontvangt en begrijpt dat je kind in die mogelijke asbestrook op school zit. Of... dankzij het alarm binnenblijft en je kind niet kan ophalen.

         Als er werkelijk asbest in de dakplaten zat, zoals de Gooi en Eemlander schrijft, vind ik het wat vreemd dat de overblijfkinderen van de Brandweer na half één toch toch toestemming kregen om buiten te spelen. En als het gebouw aan de Van Leeuwenhoekstraat werkelijk vorig jaar nog gerenoveerd was en er dus geen asbest kon zijn, dan was het asbest-alarm in de hele regio nogal voorbarig. (We zullen vast wel 'ns horen hoe het nu werkelijk zat. Naschrift 3 juni 19u15: zie brief Gemeente.)

         Wel is het mooi om te weten dat de schooldirecteur zulke situaties met zo min mogelijk paniek weet op te lossen. Dáár was het in elk geval een goede brandoefening voor :-)

         [reacties]

         de bijentafels van Mandersloot

         1 juni 2010 11:01


         Op weg naar een kop thee bij Jeroen, kwam ik langs een reusachtig kunstwerk bij Halte Rietlandpark, een halte van de Amsterdamse tramlijn 26 van Centraal Station richting IJburg.

         Het werk, gestapelde tafels van beton en hout, met bijenkorven onder het hoogste tafelblad, deed met denken aan het werk en motto van Berend Peter: Via tafels als beeld tot beeld als tafel en verder... Gestapelde tafels, ze zijn van dichtbij prachtig imponerend, levende natuur (de bijenkasten) — het had zo door Berend Peter bedacht kunnen zijn.

         Thuis googlede ik naar het kunstwerk. Het bleek van Frank Mandersloot en verwijst o.a. naar Amsterdam, stad op palen. Jammergenoeg blijkt de lokatie —in de windturbulentie van de auto's die de Piet Heintunnel in en uitrazen— erg ongunstig voor de bijenvolken. Daarnaast heeft het kunstwerk te kampen met technische mankementen. Klachten van burgers die tegen zo'n paal aanlopen.
         Jammer. Want ik was aangenaam verrast door de fraaie wisselwerking van het werk met de omgeving van Halte Rietlandpark. En door de onverwachte link met het werk van BP :-)

         [reacties]


           RSS  php-icon © mailto: Jolie, 2002, 2015